Haal meer uit jezelf door bewuster te handelen

Waarom doe je wat je doet? Hoe kan je patronen doorbreken?

Veel (jonge) mensen lopen tegen grenzen aan. Ze hebben het druk, raken vermoeid, hebben last van anderen, verliezen hun (werk)plezier of voelen zich niet herkend. Dit geldt niet alleen voor millennials.

Als je daar verandering in aan wilt brengen kun je beter niet te veel uitgaan van een ander. Dat was de boodschap van Juriaan Vermolen van Togethr toen hij sprak met 470 enthousiaste mensen die het beste uit zichzelf willen halen en vooral eigen keuzes willen maken.

Niet meer blijven hangen in vragen en nadenken, maar zelf actief aan de slag gaan om vooruitgang te boeken, bewust je plek te versterken en je positie te veranderen. Met die insteek ging deze groep aan de slag met thema’s als motivatie, drijfveren en persoonlijk leiderschap.

Er waren mooie leermomenten van waaruit concrete stappen kunnen worden gezet:

– Op basis van jouw ervaringen handel je. Durf jij nieuwe ervaringen op te doen? Of wil je het niet fout doen en blijf jij jezelf vergelijken met anderen?
– Keuzes worden grotendeels gemaakt o.b.v. gevoel, gedachten en beleving. Daarnaast kunnen ze gericht zijn op het voorkomen van falen òf gericht zijn op halen van succes. Achterhaal waarop jij jouw keuzes maakt en vraag jezelf af of wat je doet, ook echt past bij wat je wilt
– Je hoeft niet altijd en overal het antwoord op te hebben
– Een ander kan jou niet motiveren, maar wel de omgeving en voorwaarden creëren waarbinnen jij jezelf kan motiveren
– Ken je behoeftes zodat je jezelf kan belonen bij het behalen van (tussen)doelen

Als je bewust bent van je eigen handelen kan je verantwoordelijkheid nemen en proactief zijn. Zo laat jij je niet meer leiden door prikkels uit je omgeving maar maak je zelf een bewuste keuze hoe je reageert en handelt. Van onbewust aangeleerd gedrag naar bewust gekozen gedrag!

Hoe ga jij hiermee aan de slag?